Kumarin är ett naturligt ämne som finns i kanel och enligt Livsmedelsverket är normal användning i exempelvis kakor ingen hälsorisk. Varför då varningen? Ja under Livsmedelsverkets konsumentpanels möte fördes diskussionen om gränsvärdena för kumarin i svenska matvaror. Från deras rapport kan man således läsa att man med utgångspunkt i reseptur och försäljningsstatistik har beräknat kumarinhalterna i olika livsmedel och dagsintaget. Slutsatsen var att intaget av kumarin från traditionella produkter överskrider det maximala dagsintaget på 6 mg per dag något, och vi kan därför gissa att Italiens varningar inte är helt tagna ur luften. Men som med allt annat så beror det givetvis på vilka mängder man äter och i SvDs artikel den sjätte december 2006 ("Ämne i kanel kan ge leverskador") kunde vi läsa att säkerhetsverket, BFR råder tyska barn att inte äta mer än tre traditionella kanel-kakor om dagen.
European Food Safety Authority (EFSA) bestämde 2004 de nuvarande gränsvärdena för kumarin. Dessa värden berör förutom pepparkakan även varor som kanelbullar, vörtbröd, sillinläggningar, blodpudding, glögg, müsli, frukostflingor, kanelknäcke och glass och frågan är, bör vi sänka kumarinhalterna i våra livsmedel eller höja gränsvärdet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar