Helgen är för många en frizon från allt vad hälsotänkande heter. På fredagen är det kvällsmys och på lördagen är det fritt fram för godis. Söndagen i sin tur är dagen för ångest och bakismat och på måndag börjar Det Nya Livet. Detta är väl känt i media och inte blir man direkt förvånad över rubrikerna i dagens tidningar. Men ändå...
Börjar idag med den stora rubriken i Expressen: "Här är de dolda sockerbomberna". Därefter listar de en rad med livsmedel såsom saft, läsk, godis och glass. Detta är tyvärr ingenting annat än ett sätt att locka läsare trots att man egentligen inte har någon artikel att läsa. Rubriken fångar intresse och hade varit riktigt meningsfull om artikeln hade handlat om det som rubriken faktiskt säger, produkter där vi inte trodde sockret fanns. I och för sig tar de upp blodpudding som ett exempel och nämner sockrade frukostflingor men det är inte det som texten i huvudsak handlar om. Varför inte satsa lite energi på artiklar som dessa då de redan vet att det är något som intresserar de flesta? Exempel på dolda sockerprodukter kunde varit allt hel och halfabrikat. Det finns dock en lite intressant tabell längre fram med rubriken "Visste du att:" följt av några exempel. Lite skoj att läsa men tyvärr inte speciellt förnuftigt skrivet. Exempel: "Vetegroddar innehåller lika mycket socker som glass" och "banan innehåller lika mycket socker som jordnötssmör". Vetegroddar innehåller inget "dolt tillsatt socker" utan naturliga kolhydrater vilket inte kan översättas direkt till sockerinnehåll. Mycket märklig jämförelse. Banan i sin tur är inte en ohälsosam produkt och hur många vet egentligen hur mycket socker det finns i jordnötssmör?
Faktatillägg: Är socker farligt?
Nej, socker i sig är egentligen inte farligt på något sätt. Problemet är att socker innehåller mycket energi men ingen näring och vid ett stort sockerintag finns risken att man inte får i sig all den näring man behöver. Risken finns också att man glömmer bort att socker ger den stora mängden energi och att man istället får ett energiöverskott som på lång sikt kan ge viktuppgång om det inte kompenseras för genom exempelvis motion. Kan också påminna om att socker inte är bra för tänderna, men det visste du nog säkert redan.
Nästa på tur är givetvis Aftonbladets "Se upp! 20 dolda viktfällor". Åter igen ett i grunden väldigt bra initiativ som uppmärksammar folk på vanor som kan resultera i viktuppgång. men även här finns givetvis ett och annat misstag. Bland annat denna "8. Du äter sorbet - inte fryst yoghurt". I och för sig, sorbet är inte heller det nyttigt, men ett bättre efterätts alternativ än gräddglass. De nämner här att man med fryst youghurt får i sig samma mängd kalorier som i sorbet men dessutom kalcium. I sorbé får man däremot i sig en liten mängd frukt eller bär vilket inte nämns. Rätt dåligt argument alltså. Det andra jag känner att jag behöver ta upp är att de i punkt 11 nämner att vi skall akta oss för fettet och i punkt 16 klämmer in med att vi äter för lite fett... Lite lagom med dubbelmoral och mycket förvirrande för läsaren.
För att inte göra inlägget alldeles för långt tänker jag avsluta med att infoga länken till en intressant ledarsida som ni själva kan gå in och läsa på SvD "Måste vårt dagliga bröd vara så svampigt?". Kloka tankar av P J Anders Linder.
Andra bloggar om: socker, bröd, sockerbomber, media, kvällsmys, hälsa, godis, bakismat, dolt socker, frukostflingor
Börjar idag med den stora rubriken i Expressen: "Här är de dolda sockerbomberna". Därefter listar de en rad med livsmedel såsom saft, läsk, godis och glass. Detta är tyvärr ingenting annat än ett sätt att locka läsare trots att man egentligen inte har någon artikel att läsa. Rubriken fångar intresse och hade varit riktigt meningsfull om artikeln hade handlat om det som rubriken faktiskt säger, produkter där vi inte trodde sockret fanns. I och för sig tar de upp blodpudding som ett exempel och nämner sockrade frukostflingor men det är inte det som texten i huvudsak handlar om. Varför inte satsa lite energi på artiklar som dessa då de redan vet att det är något som intresserar de flesta? Exempel på dolda sockerprodukter kunde varit allt hel och halfabrikat. Det finns dock en lite intressant tabell längre fram med rubriken "Visste du att:" följt av några exempel. Lite skoj att läsa men tyvärr inte speciellt förnuftigt skrivet. Exempel: "Vetegroddar innehåller lika mycket socker som glass" och "banan innehåller lika mycket socker som jordnötssmör". Vetegroddar innehåller inget "dolt tillsatt socker" utan naturliga kolhydrater vilket inte kan översättas direkt till sockerinnehåll. Mycket märklig jämförelse. Banan i sin tur är inte en ohälsosam produkt och hur många vet egentligen hur mycket socker det finns i jordnötssmör?
Faktatillägg: Är socker farligt?
Nej, socker i sig är egentligen inte farligt på något sätt. Problemet är att socker innehåller mycket energi men ingen näring och vid ett stort sockerintag finns risken att man inte får i sig all den näring man behöver. Risken finns också att man glömmer bort att socker ger den stora mängden energi och att man istället får ett energiöverskott som på lång sikt kan ge viktuppgång om det inte kompenseras för genom exempelvis motion. Kan också påminna om att socker inte är bra för tänderna, men det visste du nog säkert redan.
Nästa på tur är givetvis Aftonbladets "Se upp! 20 dolda viktfällor". Åter igen ett i grunden väldigt bra initiativ som uppmärksammar folk på vanor som kan resultera i viktuppgång. men även här finns givetvis ett och annat misstag. Bland annat denna "8. Du äter sorbet - inte fryst yoghurt". I och för sig, sorbet är inte heller det nyttigt, men ett bättre efterätts alternativ än gräddglass. De nämner här att man med fryst youghurt får i sig samma mängd kalorier som i sorbet men dessutom kalcium. I sorbé får man däremot i sig en liten mängd frukt eller bär vilket inte nämns. Rätt dåligt argument alltså. Det andra jag känner att jag behöver ta upp är att de i punkt 11 nämner att vi skall akta oss för fettet och i punkt 16 klämmer in med att vi äter för lite fett... Lite lagom med dubbelmoral och mycket förvirrande för läsaren.
För att inte göra inlägget alldeles för långt tänker jag avsluta med att infoga länken till en intressant ledarsida som ni själva kan gå in och läsa på SvD "Måste vårt dagliga bröd vara så svampigt?". Kloka tankar av P J Anders Linder.
Andra bloggar om: socker, bröd, sockerbomber, media, kvällsmys, hälsa, godis, bakismat, dolt socker, frukostflingor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar