onsdag 12 december 2007

Blir det köttbullar i år?


Ja ingen har väl missat fusket med datummärkningen av köttfärsen. "Att märka om kött är förbjudet" uttalar sig Livsmedelsverket i en artikel på Aftonbladets hemsida som svar på den tidigare artikeln "Ica-butiker fuskade med datummärkning". Uppdrag Granskning på svt var däremot de som avslöjade fusket. Vill du veta hur det gick till? Läs mer om detta här; Så gjorde vi repotaget om Ica.

Medias intresse av frågan har som sagt varit stor och likaså allmänhetens. Frågan är dock varför det inte har upptäckts tidigare? Ingen har, vad jag vet, blivit sjuk på grund av fusket och på livsmedelsverket tonar de ner eventuella risker med det omärkta köttet. Senaste nyheterna i ämnet är däremot att liknande fusk även uppdagats hos andra kedjor något som det bland annat skrivs om i SvDs artikel "Köttfusk även hos andra kedjor", Expressens "Fuskarna har fått sparken" och även Aftonbladets "Coop och Axfood avslöjade som fuskare"

Metro och VK är dock inte riktigt med på noterna, men vad gör det. Kanske vi redan vet tillräckligt? Visserligen håller ofta livsmedel lite längre än vi tror men givetvis skall vi kunna lita på våra livsmedelsförsäljare. Funderar du över något speciellt vill jag passa på att rekommendera chatten med mikrobiologen Mats Lindblad från Livsmedelsverket. Han finns i dag tillgånglig på DNs chatt för att svara på just dina frågor om hur vi skyddar oss från att bli sjuka av dåligt kött. Frågestunden börjar kl. 13.30 men det går att ställa frågor redan nu, så ta tillfälle i akt och passa på!

Ja men vad säger du, blir det några köttbullar på ditt julbord i år?

1 kommentar:

Anonym sa...

Köttbullar till Jul i àr? Jajamensan, det kan du skrivat opp.
Med välhängt, mörat kött (gärna med lite flugskit pà) och handtrillade, helst med otvättade händer efter toabesök, sà blir dom extra saftiga och parfymerade!