måndag 29 oktober 2007

Grattis! Du är fortfarande smal!

Aftonbladet skriver om världens fetaste man; "Mötte kärleken- tappade 180 kg". Skulle egentligen inte vilja kommentera det här bara för jag tycker det är rätt hemskt. Jag kan dock inte låta bli att tänka tanken varför man aldrig gratulerar människor för att de år efter år lyckas behålla vikten? Ja visst är det imponerande att gå ner 180 kilo, men tragiskt att man lyckas gå upp så mycket innan någonting händer. Och då menar jag både i det egna huvudet och hos människor runt omkring. Nu är det i och för sig så att många människor som är normalviktiga sällan eller aldrig behöver fundera på sin vikt och vad de äter. I dagens samhälle blir dessa individer dock färre och det är inte alls svårt att förstå. Bara genom att lära sig lite grundläggande kunskap om människans aptitreglering och den så kallade "hushållningsgenen*" (thifty gene) så förstår man snabbt vilket under det är att så många faktiskt klarar av att stå emot alla frestelser vi ständigt utsätts för. Leta mat är ett sällan använt begrepp i nutiden, låta bli maten desto vanligare.

*Hushållningsgenen = En gen som utvecklats för att maximera den metabola effektiviteten, fettinlagringen och sökandet efter mat. Hurvida denna finns eller inte är dock väldigt omdiskuterat.


Men i alla fall, om du nu tänker efter; har du aldrig känt en önskan att gratulera dig själv när du faktiskt klarar av att säga nej till alla erbjudanden som dyker upp framför näsan?Kalasets kakfat? Butikernas fantastiska extraerbjudande på godis och glass?

Är du intresserad av att veta mer om aptitreglering skulle jag rekommendera dig att läsa någon av Charlotte Erlanson-Albertssons böcker. Mer om detta finns på hennes hemsida.

torsdag 25 oktober 2007

Konsten att storhandla och mycket mer

Aftonbladet skriver i dagens tidning om finesserna med att storhandla. I artikeln "storhandla rätt - spara tusenlappar" får vi läsa om Ulrika Karlsson som planerar inköpen för sin familj för två veckor framöver. En väldigt bra artikel som framför allt är väldigt lättläst, men som vanligt finns det mer att säga.

Det framgår bland annat aldrig riktigt konkret att det verkligen är tusenlappar man sparar, en liten "ekonomi-tabell", eller vad man skall kalla det hade varit väldigt bra i detta sammanhang. De flesta människor har lätt att ta till sig direkta prisjämförelser och eftersom det faktiskt är vad rubriken påstår bör det även kunna bekräftas. Dessutom tycker jag gott och väl att man kunde passat på att nämna hälsofördelarna som ofta kommer inom konceptet storhandling. Man hade kanske dessutom kunnat klämt in förslag som storkok och varför inte skippat att tipsa om snabbmakaroner och fiskpinnar?

Expressen då? Ja idag har de valt att lägga in en artikel som handlar om att löpning gör dig gladare; "Spring av dig depressionen". Och jag är väl en av de sista som skulle säga emot det påståendet. Åter igen gör de dock samma misstag som många andra dagstidningar när det skall informeras om ny forskning. Forskaren Astrid Björnebekk med flera, vid Karolinska institutet, som kommit fram till resultatet att motion har en lika bra effekt mot depression som antidepressiva mediciner, har utfört sina försök på råttor. Vissa antaganden om den männskliga funktionen kan i och för sig göras men det känns ändå väldigt fel att påstå att detta är sann fakta... Kände mig i alla fall väldigt lockad att läsa artikeln (Running is rewarding and antidepressive) och efter att ha tittat igenom den känns det lite förvånande att de inte tog upp deras andra syfte med forskningen i tidningen; hurvida det finns ett beteende samband mellan löpning och alkohol konsumtion... behöver jag nämna att sponsorer till projektet bland andra var Systembolaget?

Ja dagstidningarna är på hugget idag. Nästa nyhet kan vi läsa om i DN där kostrådgivare Zarah Öhberg irriterar sig på godiset som innehåller mindre socker än det "vanliga"godiset och därför marknadsförs som hälsomsammare ("Mindre socker hälsosamt godis?"). Jag tänker själv samma tanke varje gång jag ser godispåsarna i butiken och tycker det är kalas att det nu uppmärksammas i media. Samtidigt måste man ju faktiskt fråga sig om folk inte är så kloka att de förstår att godis alltid är godis och trots att det innheåller 30% mindre socker så är ju fortfarande 70% av sockret kvar? Problemet är att jag inte tror d...

DN tar även upp att "Musik på cykeln okej i Holland". Cyklar själv väldigt ofta omkring med mp3:n i öronen och har även många gånger funderat på hur farligt det faktiskt är att rulla omkring i sin egen lilla värld som man ofta hamnar i. Vid närmare eftertanke borde det nästan vara förbjudet. Samtidigt är jag emot onödiga regler och tycker att man skall ha lite sunt förnuft och förstå sådana saker själv...

Hmm.. dags att dra ur lurarna kanske?

Skulle utöver allt detta vilja skriva lite om VK:s artikel om sömnvanor också, och givetvis Jim Roslunds träningstips på metro, men jag tror faktiskt jag låter bli. Läs dock gärna inläggen "Svenskarna tröttast i Norden" och "Håll koll på insulinet för träningens skull" om ni har tid!

tisdag 23 oktober 2007

När kommer fortsättningen?

Just nu sitter jag bara och väntar på att uppföljningen av gårdagens artiklar skall dyka upp. Efter "avslöjandet" brukar det som standard komma en fortsättning i stil med "så här gör du för att...(undvika sockerbomberna?)". Tycks dock inte varit någon som hängt på redan idag, men kanske imorgon..?

Vi väntar med spänning...

måndag 22 oktober 2007

Välkänt eller okänt fusk?

Helgen är för många en frizon från allt vad hälsotänkande heter. På fredagen är det kvällsmys och på lördagen är det fritt fram för godis. Söndagen i sin tur är dagen för ångest och bakismat och på måndag börjar Det Nya Livet. Detta är väl känt i media och inte blir man direkt förvånad över rubrikerna i dagens tidningar. Men ändå...

Börjar idag med den stora rubriken i Expressen: "Här är de dolda sockerbomberna". Därefter listar de en rad med livsmedel såsom saft, läsk, godis och glass. Detta är tyvärr ingenting annat än ett sätt att locka läsare trots att man egentligen inte har någon artikel att läsa. Rubriken fångar intresse och hade varit riktigt meningsfull om artikeln hade handlat om det som rubriken faktiskt säger, produkter där vi inte trodde sockret fanns. I och för sig tar de upp blodpudding som ett exempel och nämner sockrade frukostflingor men det är inte det som texten i huvudsak handlar om. Varför inte satsa lite energi på artiklar som dessa då de redan vet att det är något som intresserar de flesta? Exempel på dolda sockerprodukter kunde varit allt hel och halfabrikat. Det finns dock en lite intressant tabell längre fram med rubriken "Visste du att:" följt av några exempel. Lite skoj att läsa men tyvärr inte speciellt förnuftigt skrivet. Exempel: "Vetegroddar innehåller lika mycket socker som glass" och "banan innehåller lika mycket socker som jordnötssmör". Vetegroddar innehåller inget "dolt tillsatt socker" utan naturliga kolhydrater vilket inte kan översättas direkt till sockerinnehåll. Mycket märklig jämförelse. Banan i sin tur är inte en ohälsosam produkt och hur många vet egentligen hur mycket socker det finns i jordnötssmör?

Faktatillägg: Är socker farligt?

Nej, socker i sig är egentligen inte farligt på något sätt. Problemet är att socker innehåller mycket energi men ingen näring och vid ett stort sockerintag finns risken att man inte får i sig all den näring man behöver. Risken finns också att man glömmer bort att socker ger den stora mängden energi och att man istället får ett energiöverskott som på lång sikt kan ge viktuppgång om det inte kompenseras för genom exempelvis motion. Kan också påminna om att socker inte är bra för tänderna, men det visste du nog säkert redan.

Nästa på tur är givetvis Aftonbladets "Se upp! 20 dolda viktfällor". Åter igen ett i grunden väldigt bra initiativ som uppmärksammar folk på vanor som kan resultera i viktuppgång. men även här finns givetvis ett och annat misstag. Bland annat denna "8. Du äter sorbet - inte fryst yoghurt". I och för sig, sorbet är inte heller det nyttigt, men ett bättre efterätts alternativ än gräddglass. De nämner här att man med fryst youghurt får i sig samma mängd kalorier som i sorbet men dessutom kalcium. I sorbé får man däremot i sig en liten mängd frukt eller bär vilket inte nämns. Rätt dåligt argument alltså. Det andra jag känner att jag behöver ta upp är att de i punkt 11 nämner att vi skall akta oss för fettet och i punkt 16 klämmer in med att vi äter för lite fett... Lite lagom med dubbelmoral och mycket förvirrande för läsaren.

För att inte göra inlägget alldeles för långt tänker jag avsluta med att infoga länken till en intressant ledarsida som ni själva kan gå in och läsa på SvD "Måste vårt dagliga bröd vara så svampigt?". Kloka tankar av P J Anders Linder.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag 19 oktober 2007

F-cup cookies?

Bemärkelsen för dagens nyhet måste nog åter igen gå till Aftonbladet. Japanska specialkakor skall enligt texten få Mel C:s bröst att växa... Citerar: "Kakorna innehåller närmare 70 kalorier styck och transfetterna ska tydligen sätta sig direkt i bröstregionen."
Är det här överhuvudtaget möjligt och vad är transfetter egentligen?

Fettet som vi får i oss genom maten kommer till största delen från undergruppen triglycerider. Triglyceriderna som i sin tur bland annat består av beståndsdelen fettsyror kan delas in tre grupper – mättade, enkelomättade och fleromättade. Enkelomättade och fleromättade fettsyror kallas ofta gemensamt för omättade fettsyror.

Beroende på vilken typ av fettsyra fettet innehåller antar fettet en viss form och får således en viss typ av egenskaper/effekt på kroppen. Fleromättade fettsyror är exempelvis krokiga medan de mättade fettsyrorna är raka. Det finns dock fettsyror som är raka trots att de har omättnader, vilket är vad vi kallar transfettsyror.

Transfettsyrorna kan vi bland annat hitta i mejeriprodukter och kött samt även i produkter i livsmedelsindustrin på grund av dess fördelaktiga egenskaper för konsistensen. Det är dock idag ett vedertaget fakta att dessa fettsyror även ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt eventuellt bidrar till diabetes och inflammation.

Men för att återgå till diskussionen om de fantastiska kakorna. För det första är det inte möjligt att transfetterna specifikt skulle kunna sätta sig i bröstfettet och för det andra så tycks det inte heller vara det som de "fantastiska kakornas" effekt påstås vara. Kakorna innehåller istället en ört med fytoöstrogener, ett ämne som kan fungera som det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen. Östrogen är för övrigt ett ämne som vi hittar i bland annat p-piller där det kan ge biverkningar som en tillfällig ökning av bröstomfånget. Som en slutkläm kan jag dock nämna att hormoner inte är något som skall intas utan läkares föreskrift och den lilla ökningen som eventuellt skulle kunna åstadkommas knappas är värt pengarna. Lägg hellre slantarna på en ny BH.

Dagens stora + går däremot till VK för deras artikel om squash (sporten). Hoppas många tänker samma tanke som jag, dvs att det där skulle vara kul att testa på. Läs gärna artikeln!

Andra föslag på vidare läsning är livsmedelsverkets fettfakta eller Dr. Rob Olivers blog om plastkirurgi där han beskriver mer detaljer runt de fantstiska kakorna.

onsdag 17 oktober 2007

Den oäkta maten

Aftonbladet gör idag det stora avslöjandet om att vår mat faktiskt inte innehåller det som det står på förpackningen. Vaniljglassen innehåller ingen äkta vanilj, Mamma Scans köttbullar är inte hemlagade och det finns ingen tryffel i tryffeloljan!


Seriöst, är det verkligen någon som trott att den gjorde det? Blir otroligt förvånad över hur lite människor faktiskt vet idag när jag själv ser det som en självklarhet att läsa på innehållsförteckningen innan jag köper en ny vara. Likaså granskar jag nya forskningsrön kritiskt och kollar källan till nämnda hälsopåståenden. Yrkeskadad kan man uttrycka det som men själv skulle jag nog hellre vilja benämna mig som medveten. Alla kan vi bli medvetna konsumenter och för att eventuellt göra det lite lättare kan ni i fortsättningen läsa mina synpunkter på hälsan och media här i bloggen. Diskussion till inläggen är varmt välkommen!