måndag 12 november 2007

Det finns genvägar

Medan DN går rakt på problemet (se inlägget nedan) tar Aftonbladet åt sig uppgiften att redovisa konsekvenserna; "Svampsoppa – utan svamp". För vad händer om råvarorna blir dyrare och maten samtidigt måste bli billigare? Jo, man tar genvägen via labbet. Men är egentligen tillsatserna så farliga? "Tillsatser testas inte" står det ordagrant i Aftonbladets artikel, men är det verkligen sant? Går man in på Livsmedelsverkets hemsida finns det mycket att läsa om tillsatser, och visst måste dessa enligt EU direktiv godkännas. En tillsats som fått ett så kallad E-nummer är därmed en godkänd tillsats.

Problemet är att om man skapar en vara med mycket tillsatser beror det för det mesta att det finns mycket mindre av själva råvaran, och således även mindre av näringen. Men vi kan alla genom att bli medvetna konsumenter ändra på saken och undvika "fusket".

Igen tvingar dig att köpa labbmaten.

Inga kommentarer: