torsdag 15 november 2007

Kontrolleras kosttillskott?

"Tillsatser testas inte" skrev Aftonbladet i måndags angående snabbmatstillsatserna som skapas i laboratoriumet. Enligt livsmedelsverket stämmer detta dock inte. Idag kan vi däremot läsa i Metro om kroppsbyggning, där personen i intervjun får frågan om man kan bygga stora muskler utan anabola steroider. "Ja det kan man" svarar han och fortsätter senare med att "Tränar man hårt så ska man äta ordentligt och få i sig rätt kosttillskott". Frågan är då hur stor koll han har på kosttillskotten som han sätter i sig? Testas kostillskotten som säljs?

Nu är det inte så att jag påstår att man inte kan bli stor utan extra tillskott av anabola (=uppbyggande). För de flesta medel som används för kroppsbyggning är ordagrant tillskott och finns alltså redan i kroppen om än i en mindre mängd. Det jag menar är att man med produkterna som man köper på marknaden sällan kan försäkra sig om att man inte får i sin något ämne som kan vara dopingklassificerat. Bland annat finns följande text finns att läsa på Riksidrottsförbundets hemsida:

Med hänsyn till att många preparat på marknaden dessutom är otillräckligt kontrollerade och att det har visat sig att de kan innehålla dopingklassade substanser avråder RF från bruk av kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder.

Men varför skulle företagen använda sig av otillåtna tillsatser i sina tillskott kan man ju fråga sig? Jo, svaret på den frågan kan göras enkelt. Om användaren får större effekt leder det helt enkelt till högre försäljningsiffror, eller hur?

Men för att återgå till artikeln i Metro, "Extrem fysik kräver extrem uppoffring", där vi även kan läsa att om vi vill ha stora muskler så kan vi glömma det sociala livet. Ja men det låter ju uppmuntrande, alle man till gymmet genast! (märk ironin) Läser man artikeln så kommer det däremot fram att det egentligen bara är under själva tävlingsuppladdningen som detta gäller. Att förbereda sig för en tävling i bodybuilding tar mycket energi och i och med restriktionen i dieten faller ofta humöret på personen i fråga och den sociala delen i livet blir inte den mest prioriterade. Vanlig gymträning är däremot för många ofta en väldigt social träningsform, och träningen i fråga tar inte mer tid än annan träning. Hur stora muskler du får har i stora drag främst att göra med hur bra du lägger upp din träningstid och ditt vardagliga matintag.


Akta dig för dopingpreparat säger jag bara och ger dig ett litet exempel på vad du troligtvis inte inte kan uppnå med vanlig kost:

Källa

Inga kommentarer: