Ännu en sak jag uppmärksammat idag är Metros träningstips (igen). Undrar när folk skall inse att det inte bildas någon mjölksyra i våra muskler. Mjölksyra är en organisk syra som förekommer i mjölkprodukter, används vid fermentering (jäsning) eller framställning av ensilage (djurmat). Det som förekommer i våra muskler heter helt enkelt bara laktat.
Lite smått irrerad blir jag ju dessutom alltid över det faktum att så många köper mer än vad de egentligen behöver. Speciellt gäller detta när det kommer till kött. Varför slakta och sedan slänga? Man ska inte föda upp och döda djur i önödan.. I DN kan vi idag läsa om att "Britter kastar vad tredje matkasse". Och detta helt utan att faktiskt tänka på det. Svenskarna är dock inte bättre det utan det sägs här att "en vanlig barnfamilj kastar mat till ett värde av 8.000 kronor per år och att närmare 50 procent av all mat som köps in kastas eller förstörs innan den når kunderna". Plus i kanten till DN som uppmärksammar detta. Skriv gärna mer!
2 kommentarer:
Inte så viktigt kanske men vid hårt kroppsarbete är det inte säkert att blodet hinner få fram tillräckligt med syre för att förbränningen (cellandningen) ska vara fullständig. Istället för koldioxid och vatten bildas då mjölksyra.
Processen som du nämner kalls ofta för mjölksyraacidos och är idag något som kritiseras av flera olika studier. Förklaringen till mitt påstående är rätt invecklat men kort sagt kan man säga att vid det pH:t vi har i muskeln förekommer det inga syreformer och således inte någon mjölksyra. Däremot bildas laktatjoner som dessutom påvisats kunna både bildas och tas bort under fullständigt aeroba förhållanden! (förslag på vidare läsning: Shulman R "Glycogen turnover forms lactate during exercise" Sport Sci Rev 2005:(4);157-162
Skicka en kommentar