torsdag 1 november 2007

Skräp i magen och maten i soporna

Aftonbladets artikel idag påminner mig om ett inslag som sändes för något år sedan för programmet "årets kock". På ett skämtsamt sätt hade de gjort ett matprogram där kocken hällde i tillsats efter tillsats, pulver efter pulver med vilket han sedan avslutade med lite färgämnen. Hela inslaget var så talande som det bara kan bli; bra mat lagar man själv med riktiga råvaror! Ett liknande inslag kunde vi också se i Jamie Olivers program "den nakna kocken", vilket är vad som diskuteras i artikeln "Gå ner snabbt och enkelt - äckelbanta". Vem vill ha den konstgjorda geggan när man kan få riktig mat? Frågan är dock om det verkligen är så enkelt. De flesta vet nog i dagsläget hur mycket fisk fiskpinnarna egentligen innehåller och hur mycket kycklig det är i chicken nuggets. Frågan påminner mer om mitt tidigare inlägg om den oäkta maten. Ännu en gång måste jag fråga mig; är kunskapen verkligen så dålig?

Ännu en sak jag uppmärksammat idag är Metros träningstips (igen). Undrar när folk skall inse att det inte bildas någon mjölksyra i våra muskler. Mjölksyra är en organisk syra som förekommer i mjölkprodukter, används vid fermentering (jäsning) eller framställning av ensilage (djurmat). Det som förekommer i våra muskler heter helt enkelt bara laktat.

Lite smått irrerad blir jag ju dessutom alltid över det faktum att så många köper mer än vad de egentligen behöver. Speciellt gäller detta när det kommer till kött. Varför slakta och sedan slänga? Man ska inte föda upp och döda djur i önödan.. I DN kan vi idag läsa om att "Britter kastar vad tredje matkasse". Och detta helt utan att faktiskt tänka på det. Svenskarna är dock inte bättre det utan det sägs här att "en vanlig barnfamilj kastar mat till ett värde av 8.000 kronor per år och att närmare 50 procent av all mat som köps in kastas eller förstörs innan den når kunderna". Plus i kanten till DN som uppmärksammar detta. Skriv gärna mer!


Rösta på mig

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inte så viktigt kanske men vid hårt kroppsarbete är det inte säkert att blodet hinner få fram tillräckligt med syre för att förbränningen (cellandningen) ska vara fullständig. Istället för koldioxid och vatten bildas då mjölksyra.

Marie sa...

Processen som du nämner kalls ofta för mjölksyraacidos och är idag något som kritiseras av flera olika studier. Förklaringen till mitt påstående är rätt invecklat men kort sagt kan man säga att vid det pH:t vi har i muskeln förekommer det inga syreformer och således inte någon mjölksyra. Däremot bildas laktatjoner som dessutom påvisats kunna både bildas och tas bort under fullständigt aeroba förhållanden! (förslag på vidare läsning: Shulman R "Glycogen turnover forms lactate during exercise" Sport Sci Rev 2005:(4);157-162