Expressens stora hälsonyhet idag är att du med hjälp av smarta livsmedelsval kan gå ner i vikt. I artikeln "
Ät igång förbränningen" får vi lära oss att mycket protein, kryddstarka livsmedel och långsamma kolhydrater kan få oss att öka värmeproduktionen vilket därmed ökar förbränningen och skulle således minskar vikten. Så ja vad säger vi, är det bluff och båg eller vetenskaplig sanning?
Vad gällande rekommendationer om
ökat proteinintag säger jag helt enkelt bestämt nej. Inte för att det inte fungerar, det kan det absolut göra, men att man som en del i ett samhälle bör ta hänsyn till andra aspekter än bara sig själv. Få friska personer i i-länderna har problem med att uppnå ett adekvat proteinintag och för stora mängder protein är både skadligt för den egna hälsan som för den påverkan den ger på miljön. Då kanske du frågar dig vad som är värst, övervikt eller överkonsumtion av protein. På den tanken skulle jag helt enkelt besvara dig med att du inte behöver välja, det finns effektiva sätt att gå ner i vikt utan att överdosera proteinerna och varför välja mellan pest eller kolera?
Långsamma kolhydrater är i sin tur hälsosamma i och med att dessa val oftast står för ett mer näringsinnehållande livsmedel, jag tror dock inte att just deras värmeproducerande effekt skulle vara avgörande för viktnedgång. Alla livsmedel bidrar med en viss grad av värmeproduktion, även kallat födans termogena effekt, och om det inte är så att det är radikala kostförändringar vi talar om har förändringen knappast någon större effekt.
Vad gällande kryddorna i sin tur kan jag nog bara tillägga att även om
stark kryddning ger en marginell ökad värmeproduktion tror jag att största effekten ligger i att du helt enkelt äter mindre av den starkt kryddade maten...
Förutom bantningstipset kan vi även förändra vår vitala tid och livslängd med hjälp av förändrade kostvanor, vilket vi kan läsa om i "
Så lever du 14 år längre" på
Aftonbladet. Artikeln grundar sig på en brittisk studie och visst håller jag med Gunnar Ågren, generaldirektören för Folkhälsoinstitutet, som i texten ger uttalandet att påståendet är ett rimligt antagande. Jag skulle dessutom faktiskt vilja lägga till ett så starkt ord som självklart. En hälsosammare livsstil med träning, måttliga mängder alkohol, ingen rökning och tillräckliga mängder frukt och grönt leder rätt säkert till ett längre och friskare liv. Man kan helt enkelt jämföra det med skötseln av din bil, sköter du den väl kommer den att hålla längre och ge dig färre problem under sin livstid. Och mer komplicerade än så är nog inte heller människan..
Foto: Per Björn, Aftonbladet.se