onsdag 30 januari 2008

Sötningsmedel och miljön

Efter Nolias livsstilsmässa som jag besökte i Umeå i höstas så har mitt miljötänk tagit sig ett steg längre. Vad gäller sötningsmedlenas vara eller icke vara har debatten fram till nu främst handlat om vad som är bra respektive dåligt för Din hälsa. Äntligen har man nu dessutom kommit fram till att det kanske även kan ha effekter på livet runt omkring oss. Mer exakt är det sukralosets effekter som börjat undersökas och SvD informerar genom rubriken "Sötningsmedel hot mot miljön".
Vad är det då som är så farligt med just Sukralos? I ett utdrag ur Göran Petterssons, professorn i kemisk miljövetenskap på Chalmers brev (från 2005) till dåvarande regeringen kan vi bland annat läsa följande;

Naturfrämmande klororganiskt ämne: Sukralos framställs genom selektiv klorering av vanligt socker, sackaros. Från ett i högsta grad naturligt ämne får man ett helt naturfrämmande ämne som har tre OH-grupper utbytta mot kloratomer. Avveckling av olika typer av klororganiska ämnen har under flera decennier prioriterats särskilt högt i arbetet för en giftfri miljö. Exempel på ökända sådana ämnen och ämnesgrupper är DDT, PCB, dioxiner, klorfenoler, fenoxisyror, freoner och klorerade lösningsmedel.

Miljöeffekter: Det mesta av intaget av sukralos går kemiskt oförändrat genom matspjälkningskanalen och via toaletter och avlopp till reningsverken. I dessa bryts sukralos delvis ned med risk för bildning av nya klorinnehållande ämnen som hamnar i recipienter och slam. Detta kontrasterar bjärt mot kommunernas och reningsverkens mångåriga arbete för att få kontroll över spridningen av klororganiska miljögifter.

Hälsorisker: Kloratomerna gör sukralos mer lipofilt än socker vilket vanligen medför en ökad anrikning i levande organismer. Utsöndring med urin visar att en del sukralos tas upp till blodet och sprids i kroppen. Kloratomerna gör ämnet alkylerande, dvs reaktivt gentemot viktiga biologiska molekyler. Alkylerande ämnen är ofta allergena och genotoxiska.

Sötsug: Sötningsmedel som sukralos bidrar till att hålla många konsumenters smakpreferenser kvar på en starkt söt nivå. Detta kan medföra högt intag av andra söta livsmedel. Det är alltså inte alls säkert att sukralos bidrar till att minska det totala sockerintaget. Trots detta har sukralos godkänts i länder med epidemisk fetma och diabetes. Tillsatt mängd av sukralos behöver ännu inte ens deklareras vilket innebär att sötheten kan ökas utan kontroll.


Har jag tid brukar jag dessutom passa på att läsa läsarnas kommentarer och hittade där en länk till bloggen TEM-funderingar och inlägget Lightprodukter ett potentiellt miljöproblem som var rätt intressant läsning.

Så vad ska vi säga? Please add sugar?
Bild: Coca-cola

Smalt och snabbt utan ansträngning!

Aftonbladet utvärderar snabbmaten på marknaden och tipsar om bra och dåliga val.

"Bästa och sämsta snabbmaten!" ger förslag på vad du skall välja om du vill hålla vikten i den stund då du inte vill laga maten själv och då det gärna får gå snabbt. Listan är faktiskt gjord efter energiinnehåll och fettmängd och inte ett enda ord om GI (= Glykemiskt Index). Trevligt som omväxling och även att man poängterat grönsakernas del i måltiden och själva portionens storlek.

Expressen meddelar samtidigt att "Snabbmatskedjor måste ange kalorier" i en ny lag som riktar sig mot snabbmatskedjorna i New York City. Men frågan är om allt detta verkligen hjälper i den stund när vi står där vid disken; hungriga, stressade och rejält sugna på "fastfood"?

Cheesburgare på burk för extremidrottare?

Länken till e24:as artikel "Ostburgare på burk – snabbmat i vildmarken " hittade jag på SvD:s förstasida idag och visst måste ni hålla med om att det låter lite intressant. Vidare i texten berättar man även om "Peronin", en produkt som tydligen inte behöva smältas i magen utan som tydligen kan tas upp direkt i blodet. Perfekt för extremidrottare. Man skriver även att den "till skillnad från vanliga kalorier som kroppen i extrema situationer (kyla, värme, rädsla och trötthet) bara kan ta upp till 60 procent kan kroppen dessutom tillgodogöra sig hela 96 procent av den näring som finns i Peronin. Och det inom bara sex minuter."

Nu undrar jag givetvis vad "vanliga kalorier" är och följdfrågan blir givetvis; vad är ovanliga kalorier?

Rubriken kommer ifrån att jag upptäckte att artikeln i alla hast lätt kan läsas lite fel, och man kan snabbt få uppfattningen att ostburgaren var ämnad för extremidrottare. Så var tydligen inte fallet i alla fall, även om det faktiskt hade gjort artikeln snäppet roligare :)

Bild: Trekking Mahlzeiten

söndag 27 januari 2008

Ny forskning om transfetterna

Aftonbladet skriver idag att "Transfett dubblar risken för prostatacancer" och Expressen kör med den mycket liknande rubriken "Transfett ökar risken för prostatacancer ". Båda artiklarna framför fakta från rapporten ovanligt sakligt och tar även upp var vi hittar vanliga källor till transfetterna. Aftonbladet imponerar dessutom med en lite faktaruta. Dagens "grand slam" tas däremot av SvD som i sin artikel "Transfett bakom prostatacancer" faktiskt har en länk till den ursprungliga artikel. Tredubbla plus i kanten för det helt enkelt.

Social = risk för övervikt?

I Metro kan vi läsa en rapport från en japansk studie där man kommit fram till slutsatsen att utåtriktade människor oftare blir överviktiga än ängsliga typer. Av artikeln "Utåtriktade oftare tjocka" verkar det dock som att man endast undersökt sambandet personlighet och BMI inte sambandet mellan personligehet och risk för att utveckla övervikt/fetma. Med andra ord hade man alltså även kunnat dra slutsatsen att tjocka människor oftare är socialt utåtriktade än smala personer...

Hemlagat är bäst!

Har nyligen läst ut boken "Den hemliga kocken" av Mats-Eric Nilsson och imponerats av all intressant fakta han lyckats infoga på de relativt få sidor som boken ändå består av. Förutom alla tillsatser finns dessutom en "säsongsguide" för frukt och grönsaker som jag länge funderat över, och ur referenslistan och lästipsen lär jag nog kunna plocka ut en och annan bok jag kommer att läsa.

I "Linders mat" på DNs hemsida kan läsarna idag ta del av Jens Linder åsikter om tillsatserna i maten. "Borta bra, men hemma bäst" skriver han och ger recepten till hur du själv tillagar allt från rårörd lingonsylt till majonäs utan några konstiga tillsatser. "Mer mat från grunden" är ytterligare en rubrik han hunnit producera idag och viss tycker väl också vi att hemlagat bröd och riktig potatismos slår industriernas..?

En morotskaka utan konstiga tillsatser. Mums!

tisdag 22 januari 2008

Bananfluga vs människa

"En matgeneralist eller gourmand, som kan tänka sig att äta vad som bjuds, får bättre minne och större anpassningsförmåga än en kräsen gourmet som specialiserat sig på en enda slags föda."

Föregående text sägs vara slutsatsen som en forskningsgrupp ledd av Bill Hansson kommit fram till efter studier gjord på flugor. FLUGOR? Ja i det här fallet kan man verkligen fråga sig hur allvarligt man skall ta på sambandet mellan dessa två punkter. Visst skulle jag tänka mig överväga att påståendet är sant, däremot är jag inte med på den direkta parallellen till människan. I och för sig så har en varierad matsedel redan från barndomen väl alltid anses ge ett bättre smaksinne. Men att förmänskliga bananflugan...?


Pressmeddelandet kom ut på Newsdesk.se 15:33, så undrar hur länge tar det innan vi får se saken i media.. Fortsättning följer...

Mat och Media

Så heter faktiskt en kurs som går att läsa vid Umeå Universitet. Kursen är en distanskurs på 15 hp och läses på halvfart. Så här börjar kursbeskrivningen:

Vem har inte retat sig på det som skrivs i media om mat ibland? Eller rätt ofta? Alltifrån märkliga bantningskoster till notiser som påstår att något som tidigare varit nyttigt men nu helt plötsligt blivit ohälsosamt. Patienter, anhöriga, elever, släkt, vänner, grannar kommer med frågor och påståenden. Vad är rätt och vad är fel? Kan du svara?

Vill du veta mer om kursen så finns det ytterligare information att läsa här.

Extremt intressant, eller hur?

fredag 18 januari 2008

Klonad mat


Blev lite fascinerad över dagens samtalsämne på SvD; Är klonade djur farligt att äta. Detta är vad artikeln "EU:s etikkommission kritisk till rapport" handlar om då EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, nyligen publicerade en rapport där de kommit fram till att det inte finns några bevisade risker med att äta föda från klonade djur och deras avkommor.

SvD återger det hela enkelt och konkret så nu väntar jag med spänning om vad Aftonbladet och resten av media skall vinkla det till. Grubblar frenetiskt över förklaringen till varför det skulle vara farligt. Med den kunskap jag har så bör det ju inte vara några konstigheter alls. Däremot kan jag anse att det etiska definitivt kan bli ett diskussionsämne. Men, jag skall ta reda på fakta innan jag återkommer. Och det är jag rätt säker på att det kommer att göra...

onsdag 9 januari 2008

Hälsosammare arbetstid

"Springa på jobbet – bättre än att gå" skriver Metro idag efter resultat från en undersökning från psykologiska institutionen på Stockholms Universitet. Känns inte så förvånande att den fysiska aktiviteten blir högre om man får träna på arbetstid. Inte heller verkar det konstigt att man mår bättre om man rör på sig än om man får mer fritid, en fritid som kanske bara består av ännu mera stress eller ytterligare slitningar på soffplatsen framför tv:n...

Bara ännu ett konstaterande alltså.

Boken för oss med känsliga magar

Tydligen är jag bara en av 2,4 miljoner människor i Sverige med känslig mage fick jag lära mig när jag läste DN idag. Artikeln "Skonsamt för magen" handlar om kokboken "Mat med magkänsla", skriven av kocken Fredrik Eriksson, och kompletteras dessutom med smakprov på recept ur boken. En liten intressant detalj är dessutom att en viss del av intäckterna från försäljningen går till forskning om problemet. Utan artikeln hade jag kanske inte upptäckt boken som känns som ett väldigt läsvärt och praktisk användbart hjälpmedel. Tack DN för den informationen :)

Superingredienserna brister...

Nej nu förstår jag ingenting! Läste nyligen på SvD att dietisten Mia Troberg-Elonq avslöjade tio superingredienser som skulle göra mig snygg, smal och smart. Måste givetvis läsas! Ännu mer peppad blev jag dessutom när det visade sig att dessa mirakelmedel tydligen skulle göra mig både frisk och vacker också. Kan det bli bättre?! Men.. vad var det här nu då; havregryn?? Jag äter ju havregrynsgröt till frukost varje morgon, lite nötter och frön slinker också in så gott som alla dagar, baljväxter, kål, frukt och grönsaker är givetvis en stor del av min kost, liksom fet fisk och mjölksyrat. Att krydda maten med ingefära och gurkmeja är ju dessutom inget ovanligt och visst slinker det ju ner lite mörk choklad emellanåt...

Men varför, varför, VARFÖR är inte jag så himla snygg och smart då i så fall?!

Tänker efter en liten stund

Tittar mig i spegel


Eller kanske "Maten som gör dig snygg, smal och smart" skulle behöva kompletteras med en artikel i stil med "Maten som gör dig självsäker och full av självförtroende" istället. För hur skall man annars kunna inse miraklen? Annars så är det väl så att det är just på smartheten som allting brister. Eller på den övriga kosten som superingredienserna kompletteras med.

tisdag 8 januari 2008

Öka förbränningen och lev längre!

Expressens stora hälsonyhet idag är att du med hjälp av smarta livsmedelsval kan gå ner i vikt. I artikeln "Ät igång förbränningen" får vi lära oss att mycket protein, kryddstarka livsmedel och långsamma kolhydrater kan få oss att öka värmeproduktionen vilket därmed ökar förbränningen och skulle således minskar vikten. Så ja vad säger vi, är det bluff och båg eller vetenskaplig sanning?

Vad gällande rekommendationer om ökat proteinintag säger jag helt enkelt bestämt nej. Inte för att det inte fungerar, det kan det absolut göra, men att man som en del i ett samhälle bör ta hänsyn till andra aspekter än bara sig själv. Få friska personer i i-länderna har problem med att uppnå ett adekvat proteinintag och för stora mängder protein är både skadligt för den egna hälsan som för den påverkan den ger på miljön. Då kanske du frågar dig vad som är värst, övervikt eller överkonsumtion av protein. På den tanken skulle jag helt enkelt besvara dig med att du inte behöver välja, det finns effektiva sätt att gå ner i vikt utan att överdosera proteinerna och varför välja mellan pest eller kolera?

Långsamma kolhydrater är i sin tur hälsosamma i och med att dessa val oftast står för ett mer näringsinnehållande livsmedel, jag tror dock inte att just deras värmeproducerande effekt skulle vara avgörande för viktnedgång. Alla livsmedel bidrar med en viss grad av värmeproduktion, även kallat födans termogena effekt, och om det inte är så att det är radikala kostförändringar vi talar om har förändringen knappast någon större effekt.

Vad gällande kryddorna i sin tur kan jag nog bara tillägga att även om stark kryddning ger en marginell ökad värmeproduktion tror jag att största effekten ligger i att du helt enkelt äter mindre av den starkt kryddade maten...

Förutom bantningstipset kan vi även förändra vår vitala tid och livslängd med hjälp av förändrade kostvanor, vilket vi kan läsa om i "Så lever du 14 år längre" på Aftonbladet. Artikeln grundar sig på en brittisk studie och visst håller jag med Gunnar Ågren, generaldirektören för Folkhälsoinstitutet, som i texten ger uttalandet att påståendet är ett rimligt antagande. Jag skulle dessutom faktiskt vilja lägga till ett så starkt ord som självklart. En hälsosammare livsstil med träning, måttliga mängder alkohol, ingen rökning och tillräckliga mängder frukt och grönt leder rätt säkert till ett längre och friskare liv. Man kan helt enkelt jämföra det med skötseln av din bil, sköter du den väl kommer den att hålla längre och ge dig färre problem under sin livstid. Och mer komplicerade än så är nog inte heller människan..

Foto: Per Björn, Aftonbladet.se

Icas fusk åter på tapeten

Både Metro och DN skriver idag om det fortsatta fusket med märkningen på ICAs köttfärs i artiklarna "Två Ica -butiker anmäls för köttfusk" respektive "Två Ica-butiker anmäls för köttfusk". Eller va? Det var ju samma rubrik? Fyndigt bara värre hör ni... Även SvD har dock hakat på samma tema med artikeln "Köttfusket fortsätter" men tar här upp en mycket intressant fråga som varken nämns i Metro eller DN;

...Men Ica Solens butikschef Bengt-Olof Lindström tycker inte att han har gjort något fel.
– Jag anser att jag har rätt, att det är den som styckar och sedan packar köttet som ska avgöra hållbarheten. I övrigt vill jag inte kommentera saken, det är en diskussion mellan kommunen och mig, säger han till SvD.se.


Så står det bokstavligt talat på SvDs hemsida idag och vad gällande just innehållet kan jag bara säga att jag inte alls håller med. Eftersom jag studerat livsmedelskemi vet jag med säkerhet att hållbarhet på många punkter inte enbart kan avgöras med hjälp av människans sinnen. SvD vinner därför idag över både Metro och DN i denna fråga.

lördag 5 januari 2008

Lös fettproblematiken med tankekraft

"Kan man tänka bort fetman?" skriver SvD efter ett uttalande som psykologiprofessorn Ellen Langer, verksam vid Harvard University, efter en studie hon gjort på hotellstäderskor. Enkel artikel där fakta återgetts utan egna vinklingar av skribenten. Själva studien har nog däremot en och annan confounder (=faktor som kan inverka på resultatet)..
Läses nog enbart i underhållande syfte...

Samma nivå på journalistik håller åter igen även Ålandstidningen idag med artikeln "All rörelse är motion". Avslutas dessutom med 21 kloka och roliga "Tips på olika sätt att motionera". Eller vad sägs om "dansa framför spegeln"? :)

Bugga istället för banta

Ja så säger Anna Bäsén i Expressen; "Så om du vill bli lyckligare, smartare, friskare och mer framgångsrik – unna dig en bulle till kaffet och lär dig bugga i stället för att banta!". Ja det låter ju klokt. Rubriken till hennes krönika låter däremot "Anna Bäsén: Ta en bulle och bli både smal och glad". I och för sig är ju det precis vad jag brukar säga, hellre äta det man vill ha någon enstaka gång och verkligen njuta av det än att förbjuda sig själv att äta det och längta desto mer. Däremot hänvisar hon bland annat till Bengt Brülde, lyckoforskare och docent i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, som ger det klassiska uttrycket "att vara rund och rörlig är sundare än att vara en mager soffpotatis". Även det är sanning men varför inte bara använda ordet lagom? Lagom är ett bra ord i många sammanhang även om det tyvärr ger följdfrågan "Vad är lagom?" Jag tycker inte att man som offentlig person skall gå ut med påståenden som "rättfärdigar" övervikt...

Anna Bäsén använder sig dock även av Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet som har mycket kunskap inom ämnet och som enligt mig är väldigt kunnig. Hon är en av dem som tar hänsyn till en mängd olika faktorer i sin forskning och har dessutom en förmåga att kunna förklara sina tankar och forskningsresultat på en enkel nivå. Här används hon som källa till varför man kan ta sig en bulle genom att säga att "...belöningssystemet i hjärnan är viktigt och behöver ”matas” för att vi ska må bra". Men måste vi verkligen bokstavligt tala "mata" kroppen med mat?

Grundtanken i krönikan är god, men resultatet blev, enligt mig, till stora delar en hel länga argument med ursäkter till varför just den där bullen bör slinka ner...

fredag 4 januari 2008

15 min? Äh, fem min räcker!

Det här är ju egentligen inte media. Men det har ju publicerats i media och därför känner jag att jag kan tillåta mig själv att kommentera saken. Och vad det gäller? Ja inget mindre än den nysläppta boken ”Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto”. Metro skriver "Paolo Roberto håller dig i form på en kvart" och Aftonbladet använder sig av rubriken "Träna en kvart – det räcker!".

Räcker för vadå? Och vilken form?


Det var frågor som jag ställde mig efter att ha läst rubrikerna och budskapet är ganska tydligt; en kvart om dagen gör att du kommer att vara i betydligt bättre form än utan den där kvarten om dagen. Du kan dock inte förvänta dig att du skall komma att se ut som herr Roberto om du kör igång träningsprogrammet. Varför gör då han det om han nu använder sig av det? Ja det är nog lite som männsikorna i TV-shop. Mirakelmaskiner sägs ge fantastiska resultat men används egentligen inte av exemplen. I det här fallet använder sig ju Paolo Roberto själv av sin träningsmetod, men för att gå från soffpotatis till fitness-form krävs det för många betydligt mer än 15 minuter. Jag kan dock lova att du kommer att vara mer vältränad av att bara lägga in fem minuter träning, så påståendet är ingen lögn. Men det gäller alltså om du inte tränat alls tidigare. Lite är bätte än inget. Slår du däremot på stort och kör en kvart om dagen lär det gå ännu bättre. Tänk bara på att vardagsmotion och kost är ytterligare faktorer som man bör ta hänsyn till.

Skulle jag dock själv byta ut mitt träningsschema till 15 minuter tror jag knappast att resultaten skulle öka... Men i och för sig. Tänk om jag har fel? Tänkt om all träningstid jag lägger ner är fullständigt onödig? Nej, jag skojar bara. Jag älskar min träning och gör det lika mycket för att jag älskar själva aktiviteten som alla de fördelar den ger. En kvart kanske får dig att hålla formen, en halvtimme ger däremot fler fördelar på faktorer som hjärt- och kärlsystem och humöret. Ännu mera - ännu bättre.

Älska din träning och gör det inte till ett måste.

torsdag 3 januari 2008

Tillåtna chokladmuffins?

Kostrådgivaren Nina Ahlm stoltserar på Aftonbladet idag med budskapet att "du kan äta muffins till mellanmål". Skippa socker, vaniljsocker, florsocker och choklad. Nyttiga muffins klarar sig långt på vaniljyoghurt, banan och kakao, tipsar Nina Ahlm, direkt taget från artikeln.

Men om vi tar bort dessa ingredienser, hur mycket av den önskade "chokladmuffisen" är då kvar? Ja smaken kanske är densamma men oftast är det ju upplevelsen som man vill åt. Skulle nästan vilja jämföra det med att se en underbar utsikt på ett fotografi. Visst är det vackert, men ingen kan väl påstå att den verkliga upplevelsen kan ersättas med en bild...? Tänker inte förneka att det säker fungerar för somliga, men jag tänker än så länge fortsätta med mitt motto att hellre äta det man vill ha med måtta, och njuta av det, än att försöka lura kroppen med substitut. Hör du till dem som tillåter dig själv att njuta lite för ofta så skulle jag nog hellre rekommendera dig en smörgås eller en frukt.

Ärlighet varar lägst.

onsdag 2 januari 2008

Ohållbara nyårslöften?

Nyårslöften är troligtvis det vanligaste samtalsämnet dagarna innan och dagarna efter årsskiftet. Hur gick det för dig i år? Höll som vanligt själv ett öga på tidningarnas tablåer i mellandagarna och blev rätt förvånad över hur lungt och stilla det kom sig. Igen kom med några "Förbered dig för det nya året" artiklar och inte heller så här efter själva smällen så överöstes vi med speciellt många mirakelkurer. Men tomt är det i och för sig inte, visst finns de;

Aftonbladet är som vanligt radikal: "Ät som vanligt - rasa i vikt", SvD länkar i sin tur till Tastelines "Kom i form 2008- gör en egen viktplan" medan Metro kör på att förmedla nyheter och refererar till bantarklubben: "Viktväktarnas nya vapen: ät dig mätt". Expressen smygstartar däremot med : "Sex myter om hälsa som inte stämmer" och DN undviker ämnet helt.

Tänkler låta bli att kommentera artiklarna än så länge, men läs gärna själva. Tycker Du att tipsen är användbara?

Årets första guldstjärna går däremot till Ålandstidningen som startar upp året med en hel motionskampanj i samarbete med Ålands motionsförbund, Folkhälsan och Medis. " Nu är det nog, det är dags att komma i gång!" skriver de och uppmanar hela ålands befolkning till en hälsosammare livsstil. Bra försök men frågan är om det faktiskt fungerar?